diumenge, 30 d’abril del 2017

L'avaluació dels riscos psicosocials

Hui dedicarem la entrada a una part molt important dins dels riscos psicosocials: l'avaluació.

Els riscos psicosocials generen problemes en les relacions humanes entre treballadors, no son tan evidents com els riscos físics que donen problemes d’integritat física (accidents laborals), ni tan pròxims i, per això són més difícils de prevenir si tenim en compte que el treball és realitzat per persones amb unes motivacions, capacitats i expectatives específiques.

A més a més, aquesta dificultat de mesurar i d’establir-ne la relació causa/efecte sobre la salut dels riscos psicosocials, tenen l’origen en condicions de treball deficients, en les característiques personals dels treballadors i de les treballadores, i en la tasca a desenvolupar, afectant la salut de les persones psicològicament , fisiològicament i socialment.
Imatge de Pixabay
Malgrat això, l’avaluació de riscos psicosocials se seguix considerant com la millor forma de combatre’ls sent un pas imprescindible per a detectar, prevenir i corregir les possibles situacions relacionades amb els riscos psicosocials. Es tracta d’una avaluació de múltiples factors, que té en compte aspectes de la tasca, característiques individuals i de grups de les persones l’organització del treball, l’ambient, etc. Els riscos han de ser avaluats i gestionats.

Hem de tenir en compte que un dels eixos fonamentals de la gestió de riscos psicosocials és la implicació dels treballadors en tot el procés. És necessari sensibilitzar, formar als treballadors i aconseguir la seua participació per a una adequada gestió dels riscos psicosocials. La clau és realitzar un enfocament participatiu en el qual empresaris, directius i treballadors s’involucren totalment en la gestió dels  riscos psicosocials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada